Anna Sophia op reis

 

Diversen

Op deze pagina verzamelen we wetenswaardigheden en ervaringen welke mogelijk interessant zijn voor andere zeilers.

Keuze: SSB of Satelliet:
Wij hebben voor de keuze gestaan wel of niet SSB, wel of niet satelliet; uiteindelijk hebben wij gekozen voor een SSB ontvanger en een Fleetbroadband satellietverbinding voor spraak en internet van Inmarsat.
Zonder hierin uitputtend te zijn, zijn hier enkele overwegingen:
•	Het gebruik van een SSB zender en satelliet-verbinding is eigenlijk alleen beperkt tot de tijd dat je daadwerkelijk verstoken bent van andere communicatiemogelijkheden, dus als je op de oceaan vaart. Daarom zijn de gebruikskosten dan ook zeer betrekkelijk, je vaart immers maximaal 3 of 4 weken op zee, de overige tijd ben je in de buurt van land met bijna altijd mobiele telefonie en internet. De gebruikskosten van de Fleetbroadband beperken zich tot het daadwerkelijk gebruik (geen abonnement of te kopen tegoeden welke vervallen). Update 16 juni 2011: per 1 juli 2011 wordt er € 50,- per maand in rekening gebracht als minimale verbruikskosten :-(
•	De investering in een SSB zender/ontvanger en een satellietverbinding ontlopen elkaar niet veel.
•	SSB is een “honderd-jaar-oude” techniek welk naar mijn mening geen toekomst heeft.
•	Een internetverbinding met SSB is zeer beperkt en traag en eigenlijk alleen bruikbaar met veel kunst en vliegwerk (houtjes-touwtjes-oplossing).
•	Door alleen te investeren in een SSB ontvanger kun je eventueel wel luisteren naar radio-netjes van diverse schepen op de oceaan.
•	In een baai, voor anker, gebruikt men de marifoon voor onderling contact en geen SSB.
•	De inbouw van een SSB is ingewikkeld en moet door een deskundige uitgevoerd worden. Een satellietverbinding is simpel.
•	Een satellietverbinding werkt ook nog als je mast overboord is gegaan.
En last but not least: Een Inmarsat satellietverbinding heeft “Emergency calling”, je belt het nummer 505 (denkt aan SOS) en je wordt direct verbonden met een MRCC overal ter wereld en het kost niets. http://www.inmarsat.com/Services/Maritime/FleetBroadband/Emergency_calling.aspx?language=EN&textonly=False


Canarische Eilanden

In de zomer van 2011 hebben wij 3 maanden de Canarische Eilanden bezocht en daar diverse eilanden aangedaan, de volgende zaken zijn ons opgevallen:

Als je een rondje Canarische Eilanden wilt zeilen valt het niet mee om weer terug te komen op je uitgangspunt. Door de heersende wind, de NO passaat, zal je er altijd een keer tegenin moeten en dat valt niet mee, zeker niet door de zgn. acceleratie zones.
Deze acceleratie zones zijn in juli en augustus het sterkst, tot wel 3 beaufort boven de normale windsterkte en bevinden zich voornamelijk aan de ZW en ZO zijden van de eilanden. Deze zones ontstaan doordat de luchtstroom van de passaat tussen de eilanden wordt doorgeperst. Absoluut iets om rekening mee te houden!
De Canarische Eilanden hebben bijna geen natuurlijke havens zodat je bijna altijd achter een lelijke betonnen golfbreker ligt.
Er zijn niet veel goede ankerplekken; maar de ankerplekken die er zijn, zijn fantastisch.
In juni, juli en augustus was het zeer rustig wat scheepvaart betreft, we hebben op zee zelden een andere zeilboot ontmoet, in de havens was altijd plaats. Echter er was 1 uitzondering, dit was de haven La Sociedad op het eiland Isla Graciosa in augustus. Omdat dan de Spanjaarden vakantie hebben is het wat drukker en velen willen naar dit eiland. Het is echter een beschermd natuurgebied waarvoor de Spanjaarden een vergunning moeten aanvragen om dit eiland te bezoeken, met als gevolg dat alle plaatsen gereserveerd zijn in dit kleine haventje; maar je kan paradijselijk ankeren in de baai Francesa iets verder naar het westen wat dan weer niet toegstaan is voor de Spanjaarden. Overigens hebben buitenlanders voor zover wij hebben kunnen nagaan geen vergunning nodig voor een bezoek aan het eiland.
Er wordt niet of nauwelijks gecharterd met zeiljachten.
Fijn rood sahara-zand is een gevaar voor je swiffels en lieren, het wordt overal tussen geblazen en door gebrek aan regen wordt het nooit weggespoeld.



http://www.inmarsat.com/Services/Maritime/FleetBroadband/Emergency_calling.aspx?language=EN&textonly=Falsehttp://www.inmarsat.com/Services/Maritime/FleetBroadband/Emergency_calling.aspx?language=EN&textonly=Falsehttp://livepage.apple.com/shapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1